Ben je nieuwsgierig van wie je afstamt en of je roots in Dordt liggen? Blader dan online door onze doop-, trouw- en begraafboeken. In deze boeken hielden kerken tot 1811 bij wanneer mensen gedoopt werden, trouwden en begraven werden.
Vroeger was iedereen religieus. Wie christelijk was werd gedoopt; een ritueel waarbij je met water ‘schoongewassen’ werd. Dopen was geen bewuste keuze, maar verplicht. Zo werd je officieel christen. Dit gebeurde meestal kort nadat je geboren was. In doopboeken werden de datum, je naam en de namen van je ouders genoteerd. Daarom zijn ze een handige bron voor stamboomonderzoek.
Trouwen op het stadhuis of op het strand kon vroeger nog niet. Wie ging trouwen deed dat in de kerk. Tot 1811 werden huwelijken door kerken geregistreerd in trouwboeken. (Na 1811 werden ze opgenomen in de burgerlijke stand.) Hierin werden de huwelijksdatum, de namen van de bruid en de bruidegom en de namen van de getuigen genoteerd. Soms kun je ook zien waar de bruid en bruidegom vandaan kwamen. Na 1695 moesten alle huwelijken ook voor het Gerecht worden aangetekend.
Hierin schreven kerken op wie wanneer begraven werd. Je vindt er de naam van de overledene, de begraafdatum, soms de naam van de partner en de ouders en soms ook de kosten voor de begrafenis en het luiden van de kerkklokken. Let er bij de begraafboeken op dat de datum van begraven is opgeschreven, niet die van overlijden.