Wie verkocht zijn land? Wie kreeg welke spullen als iemand overleed? Vroeger werd de overdracht van onroerend goed (grond en alles wat je daarop kunt zetten) vastgelegd in transportregisters: boeken waarin de schout en schepenen bijhielden wie wat (ver)kocht. Ze geven je interessante informatie voor je stamboom- en huizenonderzoek.
Wat kan ik vinden?
We hebben de transportregisters van de gemeente Dordrecht en die van alle regiogemeenten. Zoeken in de registers verschilt van elkaar.
Hoe zoek ik in de gemeente Dordrecht?
Je kunt op drie manieren zoeken:
- Ga naar het archievenoverzicht en voer een achternaam in.
- Klik op 'personen’;
- Selecteer ‘gerechtelijke akte’ onder ‘bron’;
- Verfijn je zoekopdracht door een voornaam, rol of extra persoon toe te voegen;
- Vind je niks? Laat dan het tussenvoegsel weg en zoek alleen op achternaam.
2. In het archief vind je twee indexen (namenlijsten) waarin je kunt zoeken of een persoon in een transportregister voorkomt:
- De registers van eigendomsovergang uit 1812 - 1833 (archief 34). Je kunt zoeken op namen van personen en namen van gebouwen, huizen, straten, onderwerpen en beroepen en aardrijkskundige namen.
- Verkoopakten uit de jaren 1689 - 1773 (archief 9). Ook hier kun je zoeken op namen van personen en namen van gebouwen, huizen, straten, onderwerpen en beroepen en aardrijkskundige namen.
3. Ga naar Zoeken in de archieven en voer ‘gerecht’ in.
Hoe zoek ik in de regiogemeenten?
Je kunt op twee manieren zoeken:
- Ga naar het archievenoverzicht en klik ‘Justitie en rechtspraak’ open. Je ziet nu alle oud-rechterlijke archieven van Dordrecht en de regiogemeenten bij elkaar.
- Ga naar Zoeken in de archieven en voer ‘oud-rechterlijke’ in. Klik op de gemeente die je zoekt, bekijk via de inventaris welke stukken we hebben, vraag via het mapje rechtsboven het archiefstuk aan om deze later in de studiezaal in te zien.