Hoe kan ik een archiefstuk opzoeken en aanvragen?
Het opzoeken van een archiefstuk kunt u op twee manieren doen: via het zoekscherm Ontdek het archief of specifieker via Zoeken in deelcollecties. Hierin kunt u zoeken op veelvuldig geraadpleegde bronnen, zoals voorouders, kranten e.d.
Het opzoeken van andere archiefstukken gaat als volgt in zijn werk.
Ga naar:
1. Zoeken in het archief
2. Ontdek het archief
3. Typ een trefwoord in, of als u het archiefnummer al weet, het toegangs- c.q. archiefnummer.
4. Er verschijnen nu treffers met vierkanten icoontjes. Klik op het icoontje van het gezochte archief. Ook hier kunt u specifieker zoeken door in het groene zoekscherm op de witte pijltjes die naar beneden wijzen te klikken. U kunt nu het gezochte inventarisnummer invullen of verfijnen op periode. U moet eerst in het veld Zoek de tekst verwijderen. U kunt in het veld Zoek ook een nieuwe zoekterm ingeven.
5. Klik op – indien van toepassing – Inventaris. U ziet een uitklapmenu verschijnen. U moet herhaaldelijk op de kleine plusjes blijven klikken, net zolang totdat het gewenste archiefstuk verschijnt.
6. Klik op de titel van het archiefstuk dat u wilt reserveren. Er opent zich vervolgens een scherm.
7. Rechts van het scherm ziet u vijf grijze icoontjes. Het vijfde icoontje helemaal rechts is de aanvraagfunctie. Als u deze aanklikt, wordt het aanvraagscherm geopend. Indien u één archiefstuk wilt aanvragen, vul dan uw pasnummer in en druk vervolgens op Verzenden.
8. Wilt u meerdere stukken aanvragen dan klikt u op Verder zoeken in het aanvraagscherm, zodat u de overige stukken kunt aanvragen. Pas wanneer u alle stukken die u wilt aanvragen in de lijst hebt staan, vult u uw pasnummer en overige gegevens in.
Moet ik een afspraak maken?
Nee, het Regionaal Archief Dordrecht is een openbare instelling waar iedereen binnen kan lopen om gratis onderzoek te doen.
Wat zijn de openingstijden?
Wij zijn open van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur.
Wat zijn de aanvraag- en levertijden van archiefstukken?
Aangezien de archiefstukken zich in een extern depot bevinden, zijn er vaste aanvraag- en levertijden.
Deze zijn:
* voor 9.00 uur aanvragen | vanaf 11.00 uur inzien
* tussen 9.00 en 12.45 uur aanvragen | vanaf 14.00 uur inzien
Hoeveel stukken mag ik per dag aanvragen?
Er mogen maximaal 16 stukken per dag worden aangevraagd.
Mag ik zelf een digitale camera meenemen?
U mag, zonder flits, zelf fotograferen.
Kunnen er kopieën of scans gemaakt worden?
Ja, dat kan tegen betaling. Als het losse pagina’s betreft en daarbij het aantal tien of minder bedraagt, worden ze nog dezelfde dag op ons kopieerapparaat gemaakt. Bij grotere kopieeropdrachten en ingebonden archiefstukken worden de kopieën op een speciaal kopieerapparaat, de bookcopier gemaakt. Deze bevindt zich in het Stadsdepot. De levertijd van de kopieën kan dan enkele dagen, met het maximum van tien dagen, bedragen. U zult verzocht worden de kopieeropdracht vooraf op de studiezaal met pin af te rekenen. Overigens is het aantal kopieën dat gemaakt kan worden wel binnen zekere proporties beperkt.
Waarom zijn er twee ruimtes?
In de ene ruimte kunt u stukken aanvragen en afhalen. Ook staan er computers waarop de digitale bronnen geraadpleegd kunnen worden. Hier kunt u ook begeleid worden bij het raadplegen van de digitale bronnen. In de tweede ruimte worden de originele stukken geraadpleegd en krijgt u begeleiding bij vragen die meer specialistisch van aard zijn.
Krijg ik hulp bij mijn onderzoek?
Uitgangspunt is dat u een onderzoek zelfstandig doet. De studiezaalmedewerkers maken u wegwijs en vertellen u waar u informatie kunt vinden. Zij doen echter geen onderzoek voor u.
Kan ik ook onderzoek door het archief laten uitvoeren?
Ja, dat kan tegen betaling. Wij besteden echter nooit meer dan twee uur aan een vraag. U kunt ons een specifieke vraag sturen. Vermeld daarbij uw volledige contactgegevens en hoelang het onderzoek mag duren. Kunt u een onderzoek niet zelfstandig uitvoeren dan zijn er ook personen en bureaus die dat tegen betaling voor u willen doen.
Kan ik ook materiaal lenen?
De archieven, boeken en collecties zijn uitsluitend in de studiezaal te raadplegen. Er worden geen stukken uitgeleend.
Mag ik een archief dat niet geïnventariseerd is toch inzien?
Dit is helaas niet mogelijk.
Bestaat er een mogelijkheid om een stuk dat niet openbaar is toch in te zien?
Eventuele toestemming wordt verkregen middels een formulier voor toestemming tot raadpleging van beperkt openbare archieven. Vervolgens zal de gemeentearchivaris de aanvraag beoordelen. Dit formulier is in de studiezaal verkrijgbaar.
Bouwtekeningen
Hoe vind ik een bouwtekening?
U kunt hiervoor de zoekwijzer Bouwvergunningen raadplegen.