Stel, je bent op zoek naar iedereen die ‘Boer’ in zijn achternaam heeft. Je vult in het zoekveld ‘Boer’ in. Onze zoekmachine vindt nu iedereen die hieraan voldoet, zoals:
Ben je alleen op zoek naar de familie Boer en wil je versies als ‘de Boer’ en ‘den Boer’ niet zien? Zet dan in het zoekveld Tussenvoegsel ‘min de’ en ‘min den’ (-de -den). Je krijgt nu alleen de mensen te zien die ‘Boer’ heten.
Het zoekveld Rol werkt ook op die manier. Zoek je een ‘Boer’ waarvan je weet dat hij een huis verkocht heeft en niet gekocht, typ dan in het zoekveld Rol: -koper (min koper).
Soms levert een zoekopdracht ontzettend veel resultaten op. Heb je geen tijd (of zin) om al die resultaten door te spitten, zet dan je zoekopdracht tussen aanhalingstekens (“”).
Je krijgt dan alleen resultaten met precies die woordvolgorde.
Voorbeeld: je wilt weten wanneer stoomgemaal ’t Vissertje in de Stadspolders gebouwd is.
Stel, je bent op zoek naar een Dordtse voorouder. Je ouders weten zijn naam, maar weten niet meer of hij wijnkoper of bakker was. Zet dan ‘OR’ tussen wijnkoper en bakker (‘wijnkoper OR bakker’) en je krijgt alle resultaten waarin één of beide zoekwoorden staan.
Vroeger werden namen en woorden nogal eens op verschillende manieren geschreven. Gebruik ‘wildcards’ (bijzondere tekens) om verschillende soorten spelling te vinden. (Ook handig als je een deel van de zoekterm niet weet).
Een sterretje vervangt één of meerdere letters in een woord. Voorbeelden:
Een vraagteken vervangt één letter in een zoekterm. Zoek bijvoorbeeld op ‘Jan?’ en vind zowel Jan als Jans.
Gebruik een dollarteken om resultaten die op elkaar lijken te krijgen. Gebruik bijvoorbeeld: ‘$mulder’ en vind naast Mulder ook Muller, Mulders of Ulder.
Je krijgt dan zo ongelofelijk veel resultaten dat je hier uren mee bezig bent.