Wie zijn wij

Het Regionaal Archief Dordrecht, Dordrechts Museum, Huis Van Gijn en Het Hof van Nederland vormen één organisatie voor archief, geschiedenis, kunst van de stad Dordrecht. De collectie tonen we op de website, in vaste presentaties, wisseltentoonstellingen en in de openbare ruimte.

 

Twaalf gemeenten in de regio hebben hun archief ondergebracht bij het Regionaal Archief Dordrecht. Hierdoor kunt u bij ons ook onderzoek doen naar de geschiedenis van Alblasserdam, Binnenmaas, Cromstrijen, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Korendijk, Molenwaard, Oud-Beijerland, Papendrecht, Sliedrecht, Strijen en Zwijndrecht.

Archiefbeheer

Uiteraard hoeven niet alle documenten die dagelijks worden geproduceerd bewaard te worden. Dat zou alleen al vanwege de ruimte niet mogelijk zijn. Regelmatig worden daarom stukken die niet meer van belang zijn vernietigd. Zo’n beslissing wordt zorgvuldig genomen. Het geselecteerde archief wordt toegankelijk gemaakt en indien nodig in het eigen restauratieatelier geconserveerd of gerestaureerd. Veelvuldig geraadpleegde stukken worden gedigitaliseerd.

Wet- en regelgeving

In Nederland geldt strenge wet- en regelgeving voor het beheer van archieven. In de Archiefwet uit 1995 zijn de basisregels voor zorg en beheer van archieven op hoofdlijnen vastgelegd. Daarnaast zijn er wetten en besluiten waarin die regels verder zijn uitgewerkt. Voor Dordrecht stellen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders de regels voor archiefbeheer vast in verordeningen en besluiten.

Volg ons

Facebook |  Twitter

Sluit het Verborgen Museum