Gezicht op Dordrecht

Deze afbeelding van Dordrecht is in 1771 vervaardigd door de Haagse kunstschilder, etser en tekenaar Paulus Constantijn la Fargue en bevindt zich in de prentverzameling van het Regionaal Archief Dordrecht.

La Fargue beeldt hier met sfeervolle grijze tinten de stad uit, gezien vanaf de oever in Zwijndrecht aan de overzijde van de Oude Maas. Links op de voorgrond zien we de Hooikade. Boven de in 1869 gesloopte Anna- of Mazelaarspoort en pal naast het schip van de Grote Kerk is het torentje van het stadhuis te ontwaren. Rechts ligt de Bomkade, met de Oude Vuil- of Gevangenpoort. Die werd in 1646 voor andere doeleinden verkocht en later afgebroken. Op de rivier is het één en al bedrijvigheid, met aanmerende en passerende schepen en bootjes. Dat is nu niet anders, het is het drukste scheepvaartknooppunt van West-Europa.

Niet alleen La Fargue, maar ook andere schilders en fotografen wisten dat Dordt vanaf de Zwijndrechtse of Papendrechtse oever zich op zijn allermooist toont. De fraaie luchten en het bijzondere licht van de door stromend water omgeven skyline inspireerde binnenlandse meesters als Albert Cuyp en Jan van Goyen, maar trok ook buitenlandse schilders aan zoals Eugene Boudin en inspireerde hen tot het maken van fraaie werkstukken.

La Fargue is in 1729 in Den Haag geboren en overlijdt daar in 1782. Hij stamt uit een artistiek gezin: drie broers en een zus waren ook schilders. La Fargue legt zich eerst toe op het maken van kamerbehang. Later specialiseert hij zich in het tekenen en schilderen van stadsgezichten en landschappen, vooral in Den Haag en Rotterdam. Vanaf 1770 werkt hij ook in Delft, Haarlem, Leiden en Amsterdam en maakt in die periode ook dit gezicht op Dordrecht. Naast deze praktijk maakt hij ook afbeeldingen van actuele gebeurtenissen, portretten en genrestukken. Zijn werk dient vaak als illustratie in boeken.

Jan de Heus

Sluit het Verborgen Museum