Dordtenaren in rampspoed

15 October 2022 t/m 3 September 2023

Dordrecht is in de afgelopen eeuwen door vele grote en kleine rampen getroffen. In al deze tijden van rampspoed zijn de Dordtenaren nooit bij de pakken neer gaan zitten en meestal komt de stad er uiteindelijk weer sterker uit.

Na de grote stadsbrand van 1457 komen er maatregelen om de brandveiligheid in de stad te vergroten. In de zeventiende eeuw heerst in Dordrecht de pest en in 1866 de cholera. Beide epidemieën eisen een groot aantal slachtoffers, maar de hygiëne in de stad wordt aangepakt. De bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoesten complete delen van de binnenstad, maar de schade wordt hersteld.

Naast deze collectieve rampen maken Dordtenaren veel persoonlijk leed mee. Voor oplossingen wachten Dordtenaren niet alleen op hulp van de overheid, maar organiseren die vaak zelf.

Heb je een grote of een kleine ramp meegemaakt, of zit je er middenin? Het Regionaal Archief Dordrecht is ook geïnteresseerd in jouw verhaal. Schrijf het op en deel je verhaal met het Archief. Of stuur een kaartje naar iemand die je een hart onder de riem wilt steken.

Sluit het Verborgen Museum