Primair onderwijs

Ontdek Regionaal Archief Dordrecht

Van de kleuterklas tot en met groep 8, Regionaal Archief Dordrecht ontwikkelt educatieve programma’s voor alle leeftijden. Aan de hand van deze programma’s leren kinderen om te gaan met historische bronnen zoals foto’s, oude kaarten en archeologische vondsten. Er zijn algemene kennismakingslessen en er is lesmateriaal dat uitgaat van een specifiek onderwerp of thema.

LESSEN IN OVERLEG

Op school aandacht besteden aan een historisch onderwerp, het culturele erfgoed of de geschiedenis van Dordrecht en de regio? Regionaal Archief Dordrecht geeft graag advies. Tegen vergoeding verzorgt het archief ook programma’s op maat, toegespitst op de verschillende tijdvakken uit de geschiedenis. Hierdoor maken kinderen aan de hand van bronnen uit onze collectie kennis met het verleden van hun eigen leefomgeving.

CONTACT

Wil je van je met je klas Dordrecht en de regio ontdekken? Onze medewerkers adviseren je graag!
+31 (0)78 – 770 8708
onderwijs@regionaalarchiefdordrecht.nl

ONZE LOCATIES

Regionaal Archief Dordrecht, Dordrechts Museum, Huis Van Gijn en Het Hof van Nederland zijn één organisatie voor kunst, archief en geschiedenis van de stad Dordrecht. Met energie, elan en ambitie werken we aan een gevarieerd programma van tentoonstellingen en activiteiten. Hieronder ontdek je een greep uit het gezamenlijke educatieve aanbod.

Hoe, wat & waar?

Dordrechts Museum
Dit programma laat leerlingen vanuit hun eigen belevingswereld kennis maken met kunst. Ze leren gericht kijken naar kunst en daardoor kleuren, technieken, vormen en symbolen herkennen.

HET GROTE HOFSPEL

Het Hof van Nederland
Hoe speelden kinderen in de Middeleeuwen? En wie was vroeger de baas van ons land? Tijdens het Grote Hofspel gaan leerlingen op onderzoek uit. Het museum is hun speelbord, de leerlingen zijn de levende pionnen.

KEUKENGEHEIMEN

Huis Van Gijn
In een 19e-eeuwse keuken zonder elektriciteit werd er net zo lekker gekookt als tegenwoordig. Maar dat ging wel op een heel andere manier. Waarvoor werden al die vreemde apparaten gebruikt en hoe bewaar je voedsel zonder ijskast?

ZOEK MEE MET SIMON

Huis Van Gijn
Maak een reis door de tijd in Huis Van Gijn. De huishoudster van Simon van Gijn wacht de leerlingen op. Em neemt hen mee terug in de tijd naar een huis in de 19de eeuw.

Sluit het Verborgen Museum