Maand van de Geschiedenis

Ontdek gisteren, begrijp vandaag

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. In oktober spoelen we terug, dit jaar rond het thema Grenzen. In oktober verkennen Dordrechts Museum, Regionaal Archief Dordrecht, Het Hof van Nederland en Huis Van Gijn hun grenzen met een gevarieerd activiteitenprogramma.

Regionaal Archief Dordrecht

Open Archief Dag

1 oktober 2016 | 11:00 – 17:00 uur | gratis

Regionaal Archief Dordrecht opent zijn deuren voor iedereen die een kijkje wil nemen. Op het programma staat een kleine tentoonstelling van Dordtse Topstukken, een mini-filmfestival met historisch materiaal rond het thema ‘Grenzen’ en gedurende de hele dag staan medewerkers klaar om je alles te vertellen over, genealogisch onderzoek, huizen onderzoek, restauratie en oud schrift. Ontdek het programma.

Cultuur Café

20 oktober 2016 | 15:00 uur | gratis

Regionaal Archief Dordrecht heeft onlangs een enorm digitaliseringsproject afgerond. Bijna 700 strekkende meter en ruim 3,2 miljoen scans zijn inmiddels toegevoegd aan de website van het archief. Deze digitaliseringsslag werd mogelijk gemaakt door een fikse investering door de gemeente Dordrecht van bijna 2 miljoen euro. Na een korte introductie kunnen deelnemers zelf met het materiaal aan de slag. Lees meer.

Open Stadsdepot

29 oktober 2016 | 10:30 / 11:30 / 13:30 / 14:30 uur | gratis

Tijdens de Maand van de Geschiedenis opent het Stadsdepot van Dordrecht deuren die normaal voor het publiek gesloten blijven. Ontdek in een bijzondere rondleiding de verborgen kunst-, archief- of archeologische schatten van Dordrecht. Info en aanmelden

Het Hof van Nederland

Feesten voor de vrijheid

Oktober | expositie

Honderd jaar geleden schonk verzamelaar Simon van Gijn zijn historische collectie Dordracum Illustratum aan de gemeente Dordrecht. Van Gijn beschouwde zijn verzameling als ‘een spiegel voor het heden’. Door het verleden te kennen, kun je het heden beter begrijpen. De collectie was een bron van inspiratie voor de feesten voor vrijheid en onafhankelijkheid die hij organiseerde. Ontdek meer.

Het Hof van Nederland

Oktober | expositie

Het Hof van Nederland is een plek van nationale betekenis. In dit museum zit je op de eerste rij bij de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572. Een belangrijke gebeurtenis, die mede aan de basis lag van de onafhankelijke Republiek der Nederlanden, de voorloper van ons Nederland van nu. Het Hof van Nederland is onmiskenbaar het verhaal van Nederland aan de hand van de historie van de stad Dordrecht als staalkaart van de vaderlandse geschiedenis. Dit alles in een multimediale presentatie, waarin een fraaie selectie objecten uit de omvangrijke Collectie Dordrecht wordt afgewisseld met interactieve toepassingen. Bekijk de website.

Huis Van Gijn

Masterclass

8 oktober 2016 | 14:30 uur | gratis, excl. museumentree

Conservator van Huis Van Gijn, Wyke Sybesma, neemt je mee in wonderlijke collectie van, de soms grenzeloze, verzamelaar Simon van Gijn. Waarom verzamelde Van Gijn? Wat verzamelde hij? En hoe kwam zijn collectie tot stand? Info en aanmelden.

Dordrechts Museum

Talkshow

13 oktober 2016 | 19:30 uur | gratis

Marie Kondo, ontspullen, opruimen is hip! Het Stadsdepot aan de Dordtse Kill staat echter vol met ruim 10 kilometer archief, ruim 40.000 museale objecten, tienduizenden foto’s en honderden schilderijen en meer. Professionals uit het verzamelvak museumdirecteur Peter Schoon en Pieter Jorissen (Veilinghuis Mak) gaan onder leiding van Kees Thies met elkaar in gesprek over de grenzen aan het verzamelen.
Info en aanmelden

Het oudste goud van de wereld

Oktober | expositie

Goud. Deze ‘koning der metalen’ is al op aarde aanwezig sinds het ontstaan van de planeet. In het vijfde millennium vóór Christus ontdekten lokale stammen rond het Bulgaarse Varna als eerste in de wereld hoe ze goud en koper konden winnen uit erts. Het Dordrechts Museum toont een bijzondere selectie gouden sieraden en gebruiksvoorwerpen van deze oude cultuur. Schatten van ver vóór de Klassieke Oudheid. Dit jaar bestaat de stedenband tussen Dordrecht en Varna vijftien jaar. Deze tentoonstelling is een onderdeel van dit jubileum. Bekijk de tentoonstellingspagina.

Verhaal op zaal

28 oktober 2016 | 13:30 uur | gratis, excl. museumentree

Samensteller van de tentoonstelling Het oudste goud van de wereld, Deborah Paalman neemt de bezoekers mee langs de bijzondere verhalen over deze schatten uit Varna. Info en aanmelden

Sluit het Verborgen Museum