Thuisarchief

Onze digitale deuren staan wijd open!

Bij het Regionaal Archief Dordrecht wordt het geheugen van de stad en omliggende regiogemeenten in stand gehouden. De collectie, die nog iedere dag groeit, geeft een fraai beeld van het rijke verleden. Zin om hier meer over te ontdekken? Dat kan hier:

Ontdek verborgen verhalen
Ontdek het biografisch woordenboek
Ontdek de Dordtse bronnen
Ontdek zeven eeuwen visserij
Ontdek historische films
Ontdek Dordrecht op de kaart
Ontdek de historisch atlas van de Biesbosch
Ontdek de Dordtse historische kalender
Ontdek een eeuw archief

Lezing reuzenkaart

In 2019 is de reuzenkaart gerestaureerd en sindsdien hangt hij in de studiezaal van het Regionaal Archief Dordrecht. Archiefinspecteur voor de gemeenten in de Zwijndrechtse, Hoeksche en Alblasserwaard, Robin Lassche, houdt een online lezing over cartografie en neemt de reuzenkaart uit 1540 onder de loep. Bekijk de video en kom te weten wat deze 480-jaar oude kaart ons allemaal kan leren over Dordrecht en omstreken!

Stadswandeling

De Vereniging Oud-Dordrecht heeft een route door Dordrecht uitgestippeld die begint bij het Hof van Nederland. Deze stadswandeling voert u langs een aantal plekken waar u in het spoor van vroegere reizigers treedt die van Oost en West (en andere windstreken) naar Dordrecht kwamen om hier hun waren te verkopen of om de stad als inspiratiebron te gebruiken voor hun schilderijen. Download de stadswandeling hier.

Quiz

Test uw kennis over de Dordtse geschiedenis! De quiz, die studiezaalmedewerker Sander van Bladel heeft samengesteld, met het thema Oost/West kan u zelfs een prijs opleveren. Zo worden er onder de mensen met de meeste goede antwoorden een van de volgende boeken verloot: Dordrecht 366 dagen, Dordrecht 40 – 45 en Verstild Dordrecht. De quiz kunt u downloaden, uitprinten en mailen naar studiezaal@dordrecht.nl.

Download de Quiz Oost/West hier.

 

Genealogie & familiewapens

Onderzoek naar familiegeschiedenis brengt u vaak naar verrassende windstreken. Archivaris Jan Willem Nieuwold onderzoekt de geschiedenis van belangrijke Dordtse families aan de hand van familiewapens. Bezoek hier onze online tentoonstelling over genealogie en familiewapens.

Topstukken

Oost/West, is een onderwerp waarmee men alle kanten op kan. U kunt denken aan Oost west, thuis best maar natuurlijk ook aan de Oost (Nederlands-Indië) en de West (Suriname en de Nederlandse Antillen) of Turkije en de Verenigde Staten. Uit de collectie van het Regionaal Archief Dordrecht hebben we een aantal topstukken gelicht die aan dit thema gekoppeld kunnen worden. Bezoek de pagina hier .

800 jaar stad, Dordtenaren in verzet – Op onze social media delen we inhoudelijke informatie over deze boeiende tentoonstelling. Hierbij lezen we graag uw verhalen en herinneringen bij het onderwerp van de berichten.
Facebook | Instagram

Dordrecht op de kaart – Dordrecht op de kaart geeft aan de hand van een aantal plattegronden een beeld van de stad nu en in het verleden. Van een groot aantal gebouwen (bestaande en al lang afgebroken) kunt u niet alleen de locatie bepalen maar ook kort de geschiedenis achterhalen. De site is aangevuld met foto’s uit het Regionaal Archief Dordrecht, berichten uit kranten uit de Koninklijke Bibliotheek en Streetview van Google.

Dordtse bronnen – De reeks Dordtse Bronnen is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging Oud-Dordrecht (VOD) en het Regionaal Archief Dordrecht (RAD). Het is de bedoeling te komen tot het (digitaal) beschikbaar stellen van moeilijk toegankelijke bronnen, als hulpmiddel bij onderzoek naar de geschiedenis van Dordrecht.

Ontdek verborgen verhalen – Op de website staat een zevental verborgen verhalen. Hieruit delen we op onze social media, maar u kunt natuurlijk zelf ook lekker lezen op de website.

Biografisch woordenboek – Ontdek dit digitale woordenboek met daarin biografieën van figuren uit de Dordtse geschiedenis, van de oudste tijd tot in onze eeuw, vrouwen zo goed als mannen en uit alle sectoren van de samenleving.Ontdek dit digitale woordenboek met daarin biografieën van figuren uit de Dordtse geschiedenis, van de oudste tijd tot in onze eeuw, vrouwen zo goed als mannen en uit alle sectoren van de samenleving.

Historische films – Ga mee terug in de tijd met het historisch filmmateriaal van het Regionaal Archief Dordrecht.

Sluit het Verborgen Museum