Open Archief Dag

Duik in de geschiedenis van Dordrecht en de omliggende regio.

 

 

  • Type Evenement
  • Prijs Gratis

Interesse in geschiedenis maar drempelvrees? Of gewoon een leuk en tegelijk leerzaam dagje uit? Ontdek tijdens de Open Archiefdag wat er achter de schermen bij het Regionaal Archief Dordrecht gebeurt en zie wat u er zelf kunt doen en beleven.

Beleef het verleden en dompel u onder in nostalgie. Op het rijk gevulde programma staan inspirerende activiteiten, een expositie van Dordtse topstukken, de voorverkiezing van het landelijke Stuk van het Jaar en historische films over de stad, haar inwoners en bedrijvigheid.

Uiteraard zijn er ook deskundigen aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Zo kunt u na afloop gemakkelijk zelf aan de slag, bijvoorbeeld met het onderzoeken van uw eigen familiegeschiedenis.

Programma

De middeleeuwse stad
De gouden eeuw van Dordrecht is in de Middeleeuwen. Met behulp van archiefstukken en objecten wordt in de gewelven van het Hof deze mysterieuze tijd tot leven gebracht.

De strijd tegen het water
Het water heeft de geschiedenis van Dordrecht bepaald. Het zorgde voor voor- en tegenspoed. De Sint-Elisabethsvloed uit 1421 is een ramp van enorme omvang, maar ook daarna blijft de strijd tegen het water een rol spelen.

De ontwikkeling van het Hof
Van Augustijnerklooster tot Het Hof van Nederland: de boeiende geschiedenis en de vele restauraties van dit eeuwenoude gebouw komen onder andere in deze masterclass aan de orde.

Rechtspraak in de 18e eeuw
Rechtspraak is van alle eeuwen maar wel aan verandering onderhevig. Wat voor zaken kwamen er in de 18e eeuw voor het Gerecht, wat was de procesgang en welke vonnissen werden er uitgesproken?

Verborgen verleden
Ontdek hoe u uw stamboom kunt inkleuren met verhalen. In de 19e eeuw vertrokken vele Dordtenaren vrijwillig maar ook onvrijwillige naar de ‘koloniën’ in het noorden van Overijssel en Drenthe.

Chronologie
Is 16 juni altijd al 16 juni geweest of was dat vroeger een andere datum? Aan de hand van onder andere archiefstukken wordt de ontwikkeling van onze chronologie verteld.

Van Stadsdepot naar het Hof
De gehele collectie van het archief bevindt zich in het Stadsdepot op Dordtse Kil III. Hoe zorgen medewerkers ervoor dat u uw stukken gewoon in de studiezaal kunt raadplegen?

Topstukken
Bewonder de parels uit de collectie. Bijzonder door hun uiterlijke vorm of het verhaal erachter. Medewerkers vertellen u er graag alles over.

Inloopspreekuur
Vraag medewerkers van het archief wat u altijd al hebt willen weten. Ontdek alles over archiefonderzoek, de collectie en hoe u stukken kunt vinden en raadplegen.

Voorverkiezing
Ook dit jaar doet het archief weer mee aan de landelijke verkiezing van Stuk van het Jaar. U bepaalt vandaag wat wij zullen inzenden. Kijk hier naar de genomineerde stukken. 

Het programmaboekje

Download hier het programmaboekje met tijden

Filmprogramma

De hele dag zijn er films van fotograaf en filmer J.L. du Parant op de zolder van Het Hof van Nederland te bekijken.

  1. Dordrecht in 1953

De kleurenfilm uit 1953 laat een prachtig beeld van Dordrecht zien in de jaren vijftig. De beelden bieden een sfeervolle collage van wat er in Dordrecht te zien en te doen was. De historische binnenstad, de moderne nieuwe woonwijken Vogelbuurt en Wielwijk, belangrijke gebouwen, scholen maar ook de gezellige drukte in de binnenstad op een zomerse zaterdag of de Dordtse kermis en de Hoffeesten, alles wordt door Du Parant duidelijk in beeld gebracht.

  1. Stichting ‘Het Vierde Prinsenkind’

Stichting ‘Het Vierde Prinsenkind’ wordt in 1947 in Dordrecht opgericht met het idee om kinderen van verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen een vakantie aan te bieden. Al snel worden ook kinderen opgenomen die in de oorlog gewond zijn geraakt en daardoor blijvend gehandicapt zijn. Het eerste vakantiekamp vindt plaats in 1947 in Norg, Drenthe.

Du Parant krijgt begin jaren vijftig de opdracht om de activiteiten van de stichting in beeld te brengen. Het draaiboek wordt geschreven door de secretaris van de stichting, de heer F. Hofstede. De filmcyclus Het licht brak door toont allerlei uitstapjes van de stichting naar vakantiebestemmingen in Nederland en België. Cameraman G. Zalm volgt de vakantievierders naar hun bestemming en legt alle activiteiten vast.

  1. De Biesbosch

In 1948 maakt Du Parant een documentaire over de Biesbosch. De film begint met een animatie die laat zien hoe het ondiepe moeras dat de Sint-Elisabethsvloed in 1421 achterlaat zich in bijna 600 jaar ontwikkelt tot de huidige lappendeken van polders, grienden, gorzen en platen. In 1948 is de Biesbosch nog het werkterrein van een aantal beroepsgroepen. We zien griendwerkers en de biezen- en rietsnijders aan het werk.

De documentaire geeft een beeld van hun loodzware werk in de zuigende modder, het klaarmaken van hun sobere maaltijd en van de slaapruimten in de primitieve griendketen. Ook de boeren komen in beeld: we zien hoe ze aardappels poten, fruit telen, koolzaad en vlas verbouwen, hooien en dorsen.

  1. Hart van Staal

Begin jaren 50 maakt Du Parant Hart van Staal, een documentaire met geluid over de Alblasserdamse kabelfabriek. Te zien zijn onder andere de smeltovens, de walserijen en de dagelijkse gang van zaken.

  1. Christelijke Gymnastiekvereniging D.I.O.

De propagandafilm over de Christelijke Gymnastiekvereniging D.I.O. (Door Inspanning Ontspanning) uit 1954 laat zien wat sport voor ons kan betekenen. ‘Sport geeft zelfbeheersing, kweekt zelfvertrouwen en geeft je body meer weerstand’. De film toont opvoeringen in Kunstmin, marsen, fietstochten en het jaarlijkse zomerkamp waar ‘teamgeest wordt gekweekt en vriendschapsbanden worden versterkt’.

Sluit het Verborgen Museum