Maand van de geschiedenis Online

Maand van de Geschiedenis

De Dag van de Geschiedenis, in het kader van de Maand van de Geschiedenis, kon dit jaar niet in het Hof van Nederland plaatsvinden. Het Regionaal Archief Dordrecht heeft aan de hand van het thema van dit jaar, Oost/West, een activiteitenprogramma samengesteld. U kunt vanuit huis een lezing volgen, een online tentoonstelling bezoeken, topstukken bekijken, prijzen winnen met een quiz of er op uit trekken met een stadswandeling!

Lezing reuzenkaart

In 2019 is de reuzenkaart gerestaureerd en sindsdien hangt hij in de studiezaal van het Regionaal Archief Dordrecht. Archiefinspecteur voor de gemeenten in de Zwijndrechtse, Hoeksche en Alblasserwaard, Robin Lassche, houdt een online lezing over cartografie en neemt de reuzenkaart uit 1540 onder de loep. Bekijk onderstaande video en kom te weten wat deze 480-jaar oude kaart ons allemaal kan leren over Dordrecht en omstreken!

Stadswandeling

De Vereniging Oud-Dordrecht heeft een route door Dordrecht uitgestippeld die begint bij het Hof van Nederland. Deze stadswandeling voert u langs een aantal plekken waar u in het spoor van vroegere reizigers treedt die van Oost en West (en andere windstreken) naar Dordrecht kwamen om hier hun waren te verkopen of om de stad als inspiratiebron te gebruiken voor hun schilderijen.

Download hier de stadswandeling.

 

Quiz

Test uw kennis over de Dordtse geschiedenis! De quiz, die studiezaalmedewerker Sander van Bladel heeft samengesteld, met het thema Oost/West kan u zelfs een prijs opleveren. Zo worden er onder de mensen met de meeste goede antwoorden een van de volgende boeken verloot: Dordrecht 366 dagen, Dordrecht 40 – 45 en Verstild Dordrecht.

Download hier de Quiz Oost/West.

De quiz kunt u downloaden, uitprinten en opsturen naar (langs brengen mag natuurlijk ook): Regionaal Archief Dordrecht, Postbus 8, 3300 AA in Dordrecht of naar studiezaal@dordrecht.nl.

 

Topstukken

Het thema van de Maand van de Geschiedenis, Oost/West, is een onderwerp waarmee men alle kanten op kan. U kunt denken aan Oost west, thuis best maar natuurlijk ook aan de Oost (Nederlands-Indië) en de West (Suriname en de Nederlandse Antillen) of Turkije en de Verenigde Staten. Uit de collectie van het Regionaal Archief Dordrecht hebben we een aantal topstukken gelicht die aan dit thema gekoppeld kunnen worden. Bezoek hier de pagina.

 

Online tentoonstelling 

Onderzoek naar familiegeschiedenis brengt u vaak naar verrassende windstreken. Archivaris Jan Willem Nieuwold onderzoekt de geschiedenis van belangrijke Dordtse families aan de hand van familiewapens. Bezoek hier onze online tentoonstelling over genealogie en familiewapens.

Sluit het Verborgen Museum