Historische sneeuw- en ijsfilms

  • Type Evenement
  • Datum 19 december 2020 t/m 3 januari 2021
  • Tijd hele dag
  • Prijs Met een geldig ticket voor het Hof (Museumkaart/Rembrandt/Rotterdampas/etc. of betalende bezoeker) is de film gratis te bekijken. Wie alleen de film wil zien (zonder museumbezoek) kan los een filmticket van € 2,50 kopen.

Weet u het nog, die strenge winters vol met sneeuw en ijs? Twintig graden onder nul, een oversteek per auto naar Zwijndrecht over het ijs van de Oude Maas en voor de liefhebbers heel veel sneeuwpret en schaatsplezier.

Dankzij een aantal recente aanwinsten hebben we een nieuwe compilatie vol met strenge en legendarische winters (in zwart/wit en kleur) kunnen samenstellen. Beelden van vroeger die dierbare herinneringen zullen oproepen… Tijdens de kerstvakantie toont de historische film ‘Winters van weleer’, van 19 december t/m 3 januari 2021, veel beelden van strenge Dordtse winters uit de vorige eeuw.  

De film is de hele vakantie te zien op de Hofzolder van het Hof van Nederland en draait van 11.00 tot 17.00 uur. Bezoekers kunnen gratis kijken op vertoon van het entreekaartje. De zolder is helaas moeilijk bereikbaar voor mindervaliden.

Strenge winters

De winter van 1929 was één van de strengste winters van de twintigste eeuw. In de maanden januari en februari zakte het kwik ’s nachts zelfs tot min twintig graden Celsius. In korte tijd vroren de rivieren geheel dicht ondanks verwoede pogingen van tientallen ijsbrekers. Op 12 februari was het ijs op de Oude Maas in één nacht zo dik, dat men hierover een autoweg naar Zwijndrecht aanlegde. Behalve auto’s maakten ook voetgangers en fietsers hier gretig gebruik van.
In 1930 veranderde de Nieuwe Haven in een ijsbaan waar flink geschaatst werd. IJsbrekers kraakten het ijs op de Oude Maas. De enorme ijsbaan bij de Bankastraat was vermaard in de vroege jaren ’50, nu zijn de bewegende beelden weer terug te zien! De winter van 1940, pal voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, werd aangemerkt als de nieuwe ijstijd. Vanaf de jaren ’50 werd de ijsbaan op de Windhondpolder altijd druk bezocht. In 1938 bracht kolenboer P. Looman de zakken met kolen nog thuis want vrijwel iedereen stookte nog op kolen. In het Weizigtpark liepen er in de winter van 1969 nog kamelen …
Ook de ijzige winter van 1963 leverde een witte Kerst met een spekgladde jaarwisseling op. De Dordtse amateurfilmer Luc van Stigt maakte een uitgebreide reportage over deze strenge winter met o.a. de dichtgevroren Merwede en vastgevroren meerkoeten bij de Dokbrug die door een moedige dierenliefhebber gered werden. In 1963 reed ook nog de industrie trein over de Oranjelaan, we zien hem, in kleur en in de sneeuw, rookpluimen blazend voorbijkomen…

* Met een geldig ticket voor het Hof (Museumkaart/Rembrandt/Rotterdampas/etc. of betalende bezoeker) is de film gratis te bekijken. Wie alleen de film wil zien (zonder museumbezoek) kan los een filmticket van € 2,50 kopen. Aanmelden is niet nodig.

 

 

 

Door Ron de Bruijn
Sluit het Verborgen Museum