Filmvoorstelling: de jaren ’60

Koop uw kaartje online

Een keer per kwartaal vertoont het Regionaal Archief Dordrecht historische films uit de collectie. Een feest van herkenning en nostalgie! Dit keer staan de jongste aanwinsten centraal: nieuw verworven films uit de roemruchte jaren ’60. De film is onder openingstijd doorlopend te zien.

Het gaat om films van de Dordtse amateurfilmer Luc van Stigt. Het unieke materiaal, gefilmd met grote liefde voor de stad en zijn inwoners, laat veel gesloopte panden en inmiddels verdwenen straten zien. Zo komt in 50 minuten het Dordrecht van de jaren ’60 voorbij. In dat decennium ging Van Stigt regelmatig met zijn filmcamera op pad om plekken vast te leggen die op het punt stonden te verdwijnen of er juist door nieuwbouw bij kwamen. Aan het begin van de sanering, die veel van het historisch stratenpatroon in de binnenstad van de kaart zou vegen, was hij er bij om alles vast te leggen voor het nageslacht.

De stad in beeld

Verschillende delen van Dordrecht komen voorbij. Het veer naar Papendrecht met al zijn bedrijvigheid, het Oranjehotel net voor de sloop, de Johan de Wittstraat met al zijn statige panden die totaal verdwenen zijn en het Arbeidsbureau op het Beverwijcksplein. Ook filmde Van Stigt de bouw van het PTT-telecomgebouw aan de Jan Luykenstraat en de snelle uitbreiding van de nieuwe wijk Wielwijk met het winkelcentrum. Daarnaast trok hij de omliggende gemeenten in zoals Wieldrecht, toen nog behorend bij de gemeente Dubbeldam en Sleeuwijk met het veer naar Gorinchem.

Het is fascinerend om terug te kijken naar het Dordrecht van toen. Zelfs ervaren Dordrecht-kenners zullen enige moeite hebben om alle filmbeelden te herkennen en te plaatsen!

@Ron de Bruijn
Sluit het Verborgen Museum