Documentaire Weemoed & wildernis

  • Type Evenement
  • Datum 25 mei 2019
  • Tijd 14.00-16.30 uur
  • Prijs € 2,50 (alleen filmticket, excl. museumentree)

Koop uw kaartje online

In 2018 heeft het Regionaal Archief Dordrecht de documentaire Weemoed & wildernis van filmmaker Digna Sinke gekregen, om toe te voegen aan de collectie. Zaterdag 25 mei wordt de film vertoond in het Dordrechts Museum. Digna Sinke is bij de film om een toelichting te geven.

De film vertelt over de verandering van het eiland Tiengemeten, gelegen in de Zuid-Hollandse Hoeksche Waard.

Tiengemeten ligt in het Haringvliet, even ten zuiden van Rotterdam, en is zo’n 1000 hectare groot. Het eiland is ooit op de zee veroverd en door mensen omgevormd tot vruchtbare landbouwgrond. In de jaren 90 werd besloten om van Tiengemeten weer wilde natuur te maken. Het maken van de plannen, het vinden van vervangende bedrijven voor de boeren en het vinden van financiering namen tien jaar in beslag.

In 2006 werd begonnen met de herinrichting van het eiland. Asfaltwegen werden weggehaald, kreken werden gegraven, bomen werden gerooid en nieuwe bomen werden geplant, dijken werden opgehoogd of juist afgegraven.

Over een periode van 13 jaar volgde Digna Sinke de veranderingen in het landschap, terwijl ze ook terugblikt op de veranderingen in haar eigen leven. Het uiteindelijke thema van de film is tijdelijkheid en vergankelijkheid.

De film won de prijs voor de beste documentaire op het FIFE (Festival International du film d’Environnement) te Parijs en op het Neue Heimat festival in Freistadt, en werd eerder door de VPRO uitgezonden.

Sluit het Verborgen Museum