Avond van de geschiedenis

Op zaterdag 21 oktober organiseert Regionaal Archief Dordrecht de Avond van de  Geschiedenis. Voor het eerst opent Het Hof van Nederland in de avonduren haar deuren voor een bijzonder programma dat geheel in het teken staat van het thema Geluk.

Reizend theatergezelschap ‘Stadsavonturen’ strijkt neer in Het Hof van Nederland. Samen met medewerkers van Regionaal Archief Dordrecht laten zij bezoekers onze rijke historie beleven. Met doorlopende, interactieve voorstellingen met vuur, magie, verhalen, muziek, zang en orakels vertellen zij de geschiedenis van de stad en ons land.

Beproef je geluk

Laat je toekomst voorspellen door waarzegster Madam Zaza. Zij voelt wat je nodig hebt, ziet beelden uit het verleden en krijgt boodschappen uit de toekomst. Of verwonder je bij de kunsten van de oude magiër Charl Atan, die je bij zijn goocheltrucs betrekt. Wil je weten hoe het vroeger zat met geluk? Daal dan af naar de gewelven van Het Hof van Nederland. Stadsarchivaris Teun de Bruijn vertelt hier een verhaal over het geluk van Dordrecht in de Late Middeleeuwen. Voor je het weet beland je midden in de storm die de dijken rondom Dordrecht doet breken tijdens de Sint-Elisabethsvloed. Vanaf het dak van een boerderij kijk je over het verdronken land. Er is nog veel meer te bewonderen. In verschillende zalen vertellen archiefmedewerkers verhalen over geluk en geschiedenis aan de hand van originele archiefstukken.

Toen was geluk nog heel gewoon

In de expositie Vrijheid, blijheid? beleeft de bezoeker die goede, oude schooltijd toen geluk nog heel gewoon was. Troubadour Tierelier zingt nostalgische kinderliedjes, terwijl de bezoekers gelukkige schoolherinneringen kunnen achterlaten. Op de Hofzolder zijn films te zien uit de collectie van het Regionaal Archief Dordrecht met als thema Geluk in de liefde en in de stad.

Praktisch

De Avond van de Geschiedenis vindt plaats op zaterdag 21 oktober van 20:00 tot 23:00 uur in Het Hof van Nederland. Toegang is gratis. Dit bijzondere evenement wordt georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis, hét historisch evenement van Nederland. In oktober spoelen we terug, dit jaar rond het thema Geluk. Kan geluk van een paar eeuwen terug mensen nu nog inspireren, of het huidige geluk relativeren?

Over Stadsavonturen

Sinds 1998 is Stadsavonturen actief als producent van theaterproducties op basis van cultureel erfgoed. Met een team van professionele artiesten maken zij origineel cultureel entertainment met de stad als decor.

 

 

Sluit het Verborgen Museum