Archief-wijzer

  • Type Workshop
  • Datum 5 oktober 2019
    2 november 2019
    7 december 2019
  • Tijd 14:00 – 15:00 uur
  • Prijs gratis

Koop uw kaartje online

Tijdens deze workshops leer je aan de hand van verschillende thema’s alles over het archief en over zelf archiefonderzoek doen.

Archief-wijzer 5 oktober

Het Regionaal Archief Dordrecht geeft op zaterdag 5 oktober een workshop over hoe het zijn collectie bewegend beeld beheert en wat u er zoal mee kunt doen. Tijdens deze Archief-wijzer wordt onder andere uitleg gegeven over het digitaliseren van historische films, hoe u die kunt bewerken en gebruiken voor uren kijkplezier.

U hebt altijd al een keer iets met uw historische films willen doen maar u weet niet hoe u moet beginnen of denkt dat dit te ingewikkeld voor u is. Of u hebt al langere tijd het idee om bewegend beeld in te zetten bij uw historisch onderzoek. Dan hebt u op 5 oktober de kans om de eerste stappen op een boeiend pad te zetten. Want filmgeschiedenis is niet alleen leuk maar u zult het heden ook beter kunnen begrijpen door het verleden te ontdekken.

Deze workshop wordt gegeven door collectiebeheerder Ron de Bruijn en start met een korte inleiding over de samenstelling van de collectie bewegend beeld van het Regionaal Archief Dordrecht. Uit welke onderdelen bestaat ze en wat kunt u er globaal in ontdekken. Daarna wordt u uitgelegd hoe het archief zijn collectie heeft ontsloten en gearchiveerd. U kunt vervolgens zien hoe analoge historische films worden gedigitaliseerd en uiteindelijk via de computer of televisie zijn te bekijken. Via computerprogramma’s zoals Adobe Premiere kunt u films monteren en bewerken, de kwaliteit verbeteren, er geluid bij plaatsen en er een MP4-bestand van maken. Deze bestanden zijn op zo wat elke computer of televisie te bekijken en te versturen via We Transfer.

De Archief-wijzer Collectie bewegend beeld is interessant voor personen die meer willen met hun filmcollectie of de collectie bewegend beeld willen gebruiken bij historisch onderzoek. Maar natuurlijk is iedereen met belangstelling voor dit onderwerp van harte welkom!

Praktisch

De activiteit is gratis en vindt plaats op Vest 119, 14:00 – 15:00 uur. De activiteit is gratis, maar aanmelden – door middel van het reserveren van een ticket – is noodzakelijk vanwege het beperkte aantal plaatsen.

Wat staat er verder op het programma?

2 november, Helen Stroosma over fotografie en mode

7 december, Rosita Autar over genealogie

 

Sluit het Verborgen Museum