Archief-wijzer

Koop uw kaartje online

Tijdens deze workshops leer je aan de hand van verschillende thema’s alles over het archief en over zelf archiefonderzoek doen.

Archiefwijzer Februari 2020 – Workshop over historische foto’s

Duik zaterdag 1 februari in de fotocollectie van het Regionaal Archief Dordrecht. Tijdens de workshop Een fotograaf in de familie valt die dag veel te ontdekken over de ontwikkeling van de fotografie en hoe de mens zijn omgeving in de loop der jaren vastlegde.

Bijna iedereen heeft nu een smartphone en kan daarmee foto’s maken. Anderhalve eeuw geleden was dat wel anders. Fotografie bestond nog niet zo lang en werd gebruikt door een enkele uitvinder.

Daarna was het een tijd lang vooral weggelegd voor professionele fotografen en welgestelde hobbyisten. Maar pas toen de camera’s kleiner werden en het afdrukproces simpeler wordt fotografie voor steeds meer mensen bereikbaar. Nog lang niet iedereen had een camera, zoals nu, maar veel families kregen gaandeweg wel een fotograaf in hun midden. Daardoor werden er in plaats van deftige portretfoto’s ook steeds meer spontane plaatjes van het alledaagse leven gemaakt.

In de workshop laat archiefmedewerker Helen Stroosma de ontwikkeling van de fotografie zien, aan de hand van de fotocollectie van het Regionaal Archief Dordrecht. Van knappe, professioneel aandoende foto’s tot mislukte – maar daarom niet minder ontroerende – kiekjes. Ontdek de geschiedenis van de fotografie en de rol van de amateur fotograaf hierin.

Praktisch

De activiteit is gratis, aanmelden wordt aangeraden vanwege het beperkte aantal plaatsen en kan alleen vooraf via internet. Aanmelden kan via het reserveren van een e-ticket (gratis).

Zaterdag 1 februari | Regionaal Archief Dordrecht, Hof 6 Dordrecht | 14:00 – 15:00 uur

Sluit het Verborgen Museum