Archief-wijzer

  • Type Workshop
  • Datum 3 oktober 2020
    7 november 2020
    5 december 2020
  • Tijd 14:00 - 15:00 uur
  • Prijs € 0,-

Het Regionaal Archief Dordrecht geeft zaterdag 3 oktober een workshop over  Dordtse architecten, waaronder Carel Tenenti en Hendrik Reus. Zij leefden op het breukvlak van twee eeuwen en hebben het straatbeeld van Dordrecht met vernieuwende architectuur grondig veranderd. In deze Archief-wijzer komen zowel  hun werk als hun levensverhaal aan bod.

Generatiegenoten Tenenti en Reus gaven Dordrecht een eeuw geleden een ‘modern’ gezicht. De nalatenschap van deze Dordtse architecten is ook nu nog in de stad aanwezig. Hun werk vertoont overeenkomsten maar ze hadden ieder ook een eigen kenmerkende stijl. Hun levensverhaal is boeiend bovendien.

Afkomstig uit een Zwitsers-Italiaanse schoorsteenvegergeslacht koos Carel Tenenti al aan het eind van de negentiende eeuw voor een eigenzinnige aanpak. In zijn werk is er veel aandacht voor ornamenten en decoraties. Tenenti bracht de Art Nouveau naar Dordrecht.

Een groot aantal van Reus’ gebouwen staat op de gemeentelijke monumentlijst en is bepalend voor het Dordtse stadsbeeld. Zijn eerste stappen als architect zette hij, net als Tenenti, terwijl hij werkzaam was in het bedrijf van zijn vader. Beide architecten manifesteerden zich ook nadrukkelijk in het cultureel-maatschappelijk leven van Dordrecht.

Tijdens deze workshop behandelt studiezaalmedewerker Sander van Bladel niet alleen een aantal architecten maar vertelt u tevens hoe u een genealogisch en/of bouwhistorisch onderzoek aan kunt pakken. Tijdens de workshop bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen en advies in te winnen over hoe u kunt zoeken in de Dordtse archieven.

Vanwege de coronamaatregelen is het aantal plekken beperkt en het vooraf online aanmelden via een e-mail naar ls.kramer@dordrecht.nl verplicht.

Praktisch

Zaterdag 3 oktober | Gratis | Regionaal Archief Dordrecht | Hof 6 | 14:00 – 15:30 | Aanmelden via ls.kramer@dordrecht.nl. Het aantal plaatsen is beperkt.

 

Wat staat er verder nog op het programma

7 november: verzet in Dordrecht door Wim Koole

5 december: rechtspraak in Dordrecht door Rosita Autar

Deze onderwerpen zijn onder voorbehoud.

Sluit het Verborgen Museum