Archief-wijzer

 • Type Workshop
 • Datum 1 juni 2019
  6 juli 2019
  7 september 2019
  5 oktober 2019
  2 november 2019
  7 december 2019
 • Tijd 14:00 – 15:00 uur
 • Prijs gratis

Koop uw kaartje online

Tijdens deze workshops leer je aan de hand van verschillende thema’s alles over het archief en over zelf archiefonderzoek doen.

4 mei: Bedrijfsarchieven

Het Regionaal Archief Dordrecht geeft zaterdag 4 mei een workshop over bedrijfsarchieven. Tijdens deze Archief-wijzer leert u over onderzoek doen in archieven van bedrijven in Dordrecht en omgeving.

Behalve overheidsarchieven worden door het Regionaal Archief Dordrecht ook tal van bedrijfsarchieven verworven, beheerd en toegankelijk gemaakt voor onderzoek. Denk aan bedrijven zoals sloten- en brandkastenfabriek Lips, de koekjes- en chocoladefabrikant Victoria en bedrijven die schepen, bruggen en technische installaties bouwen of hebben gebouwd. Waarom voegt het Regionaal Archief Dordrecht deze archieven voortdurend toe aan haar schatkamer? Wat voor soort stukken kunt u zoal tegenkomen en wat kunt u er precies mee? Archivist Jan Willem Nieuwold legt het uit.

Aan bod komen de compleetheid en toegankelijkheid van de bronnen en de rol van andere archiefinstellingen zoals het Nationaal Archief en het Nederlands Economisch-Historisch Archief (NEHA). Ook worden enkele opvallende publicaties besproken die door archiefonderzoek tot stand zijn gekomen. Tijdens de workshop zal aandacht besteed worden aan onderwerpen uit de praktijk, het gebruik van archieftoegangen en zoekstrategieën. Hoe kom je er bijvoorbeeld achter waar en wanneer een bepaald bedrijf gevestigd werd? En is er over het personeel van dat bedrijf en de producten die het bedrijf vervaardigde iets te vinden? Voor deelnemers is er ruimte om een persoonlijk onderzoeksprobleem te bespreken.

De workshop is geschikt voor een breed publiek en in het bijzonder interessant voor (amateur)onderzoekers met een belangstelling voor bedrijfsgeschiedenis, bedrijfseconomie en genealogie. De activiteit is gratis, maar aanmelden via een e-ticket wordt aangeraden vanwege het beperkte aantal plaatsen.

Aanmelden

De activiteit is gratis, maar aanmelden – door middel van het reserveren van een ticket – wordt aangeraden vanwege het beperkte aantal plaatsen.

Wat staat er verder op het programma?

1 juni, Robin Lassche over Websites en privacy- en auteursrechtproblemen

6 juli, Vera Keijzers over Restauratie (op Vest 119)

7 september, Teun de Bruijn over Zoeken in de archieven en beeldbank

5 oktober, Ron de Bruijn over het gebruik van films (op Vest 119)

2 november, Helen Stroosma over Fotografie

7 december, Rosita Autar (onderwerpt volgt)

 

Sluit het Verborgen Museum