Archief-wijzer

 • Type Workshop
 • Datum 6 april 2019
  4 mei 2019
  1 juni 2019
  6 juli 2019
  7 september 2019
  5 oktober 2019
  2 november 2019
  7 december 2019
 • Tijd 14:00 – 15:00 uur
 • Prijs gratis

Koop uw kaartje online

Tijdens deze workshops leer je aan de hand van verschillende thema’s alles over het archief en over zelf archiefonderzoek doen.

Archief-wijzer 6 april

Leer digitale informatie archiveren in workshop van het Regionaal Archief Dordrecht. Tijdens deze Archief-wijzer leert u van alles over het toegankelijk maken en houden van digitale archieven.

Vandaag de dag leggen we alles digitaal vast: foto’s, filmpjes, e-mails en andere berichtjes. Ook communiceren we als burger haast alleen nog maar digitaal met instanties zoals gemeenten, banken, energiebedrijven en verenigingen. We verzenden en ontvangen documenten zoals facturen, energienota’s, polissen, nieuwsbrieven en beeldmateriaal overwegend digitaal.

In deze Archief-wijzer bespreekt archiefinspecteur Louis Scheuneman het archiveren en beheren van digitale informatie van uzelf of uw vereniging. Hoe houden we de alsmaar toenemende stroom aan foto’s, video’s en andere digitale data toegankelijk? Hoe en waar kunnen we onze digitale bestanden zodanig opslaan, dat we die voor langere tijd kunnen bewaren en de informatie die we nodig hebben kunnen terugvinden? En is een clouddienst als Dropbox, OneDrive en Google Drive daarbij een goed en vooral veilig alternatief?

Eerst behandelen we enkele basisbeginselen voor een goed digitaal archief. Daarnaast krijgt u tips, voorbeelden en richtlijnen hoe u een digitaal archief kunt aanmaken, opslaan en beheren. Ook leert u hoe te bepalen welke digitale documenten en objecten archiefwaarde hebben en wat correct kan worden vernietigd.

De Archief-wijzer Digitaal archiveren is vooral interessant voor secretarissen/archivarissen van bijvoorbeeld verenigingen en stichtingen en voor particulieren die een eigen digitaal (familie)archief vormen. Maar natuurlijk is iedereen met belangstelling voor dit thema van harte welkom. De activiteit is gratis, maar vooraf aanmelden is vereist vanwege het beperkt aantal plaatsen.

Aanmelden

De activiteit is gratis, maar aanmelden – door middel van het reserveren van een ticket – wordt aangeraden vanwege het beperkte aantal plaatsen.

Wat staat er op het programma?

6 april, Louis Scheuneman over Digitale archieven

4 mei,  Jan Willem Nieuwold over Bedrijfsgeschiedenis

1 juni, Robin Lassche over Websites en privacy- en auteursrechtproblemen

6 juli, Vera Keijzers over Restauratie (op Vest 119)

7 september, Teun de Bruijn over Zoeken in de archieven en beeldbank

5 oktober, Ron de Bruijn over het gebruik van films (op Vest 119)

2 november, Helen Stroosma over Fotografie

7 december, Rosita Autar (onderwerpt volgt)

 

Sluit het Verborgen Museum