Archief-wijzer

 • Type Workshop
 • Datum 7 augustus 2021
  4 september 2021
  2 oktober 2021
  6 november 2021
  4 december 2021
 • Tijd 14:00 - 15:30 uur
 • Prijs € 0,-

Koop uw kaartje online

Het Regionaal Archief Dordrecht geeft zaterdag 7 augustus een workshop over het archiveren van digitale informatie. Tijdens deze Archief-wijzer leert u van alles over het toegankelijk houden en maken van digitaal archief.

Tegenwoordig leggen we alles digitaal vast: foto’s, filmpjes, e-mails en berichtjes. Ook communiceren we als burger haast alleen nog digitaal met instanties zoals gemeenten, banken, energiebedrijven en verenigingen. We verzenden en ontvangen documenten zoals facturen, energienota’s, polissen, nieuwsbrieven en beeldmateriaal overwegend digitaal.

In deze Archief-wijzer bespreekt archiefinspecteur Louis Scheuneman het archiveren en beheren van digitale informatie van uzelf of uw vereniging. Hoe houden we de alsmaar toenemende stroom aan foto’s, video’s en andere digitale data toegankelijk? Hoe en waar kunnen we onze digitale bestanden zodanig opslaan, dat we die voor langere tijd kunnen bewaren en de informatie die we nodig hebben kunnen terugvinden? Is een clouddienst als Dropbox, OneDrive en Google Drive daarbij een goed en vooral veilig alternatief?

Eerst behandelen we enkele basisbeginselen voor een goed digitaal archief. Daarnaast krijgt u tips, voorbeelden en richtlijnen hoe u een digitaal archief kunt aanmaken, opslaan en beheren. Ook leert u hoe te bepalen welke digitale documenten en objecten archiefwaarde hebben en wat correct kan worden vernietigd.

De Archief-wijzer Digitaal archiveren is interessant voor kleine organisaties zoals bijvoorbeeld verenigingen en stichtingen, maar ook voor personen die een eigen digitaal (familie)archief vormen. Maar natuurlijk is iedereen met belangstelling voor dit thema van harte welkom! Vanwege de coronamaatregelen is het aantal plekken beperkt en het vooraf online aanmelden verplicht.

Sluit het Verborgen Museum