Historische films

terug in de tijd
Geschatte leestijd: max 1 minuut kijktijd per filmpje

Ga mee terug in de tijd met het historisch filmmateriaal van het Regionaal Archief Dordrecht.

Door Ron de Bruijn

Historische film DSW

Na de Tweede Wereldoorlog steeg de werkloosheid onder mindervalide arbeidskrachten snel. Hierdoor werden zogeheten ‘beschutte werkplaatsen en buitenobjecten’ opgericht. Ook in Dordrecht werd in 1952 een dergelijke werkplaats opgericht bij Stichting Hulp door Arbeid. De werkplaats bood in het begin werk aan zes medewerkers. Initiator en directeur was Dirk Jongeneel. Hij was meer dan 30 jaar van groot belang voor de sociale werkvoorziening in de Drechtsteden.

Op beelden uit 1966 worden op de locatie in de Edisonstraat werkzaamheden verricht voor onder andere Lips, EMF, de Victoria-fabriek en Johan de Witt. Op 30 juli 1970 werd het nieuwe complex aan de Kamerlingh Onnesweg geopend door Prinses Beatrix. Het aantal werknemers was inmiddels gestegen naar 950. Het bedrijf had een voorbeeldfunctie voor Nederland. Er kwamen dan ook regelmatig filmploegen om documentaires te maken die op televisie en op andere sociale werkplaatsen in het land werden vertoond.

Sinds 1990 gaat de DSW verder onder de naam Drechtwerk. De organisatie wordt buiten de gemeente Dordrecht geplaatst, waarbij tien andere gemeenten in de regio eveneens bestuurlijke zeggenschap krijgen.

De historische film is op 28 en 29 september 2019 tijdens openingsuren doorlopend te zien in Het Hof van Nederland.

Dordrecht in de jaren '20 - '60

Onder de nieuwe aanwinsten zijn beelden van de militaire parade van 12 mei 1945. Canadese Shermantanks reden toen over de Krispijnseweg Dordrecht binnen, gadegeslagen door duizenden Dordtenaren. Ook zijn er films van bevrijdingsoptochten met feestende en hossende messenmassa’s bij het stadhuis, waar burgemeester Bleeker kort na de bevrijding opnieuw werd geïnstalleerd.

Er is beeld uit 1930, toen koningin Wilhelmina, prinses Juliana en prins Hendrik de grootse opening van de Dordtse Zeehaven bijwoonden. Heel Dordrecht liep uit om een glimp van het koningspaar op te vangen. Uit de jaren ’60 zien we Koninginnedag en verschillende verloren gegane plekjes in de historische binnenstad. In 1928 reist een aantal Dordtenaren af naar Amsterdam, naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Ook dit werd op film vastgelegd.

Dordrecht in de jaren '60

Film van de Dordtse amateurfilmer Luc van Stigt. Het unieke materiaal, gefilmd met grote liefde voor de stad en zijn inwoners, laat veel gesloopte panden en inmiddels verdwenen straten zien. Van Stigt ging regelmatig met zijn filmcamera op pad om plekken vast te leggen die op het punt stonden te verdwijnen of er juist door nieuwbouw bij kwamen. Aan het begin van de sanering, die veel van het historisch stratenpatroon in de binnenstad van de kaart zou vegen, was hij er bij om alles vast te leggen voor het nageslacht.

 

Dordrecht in de jaren '60

We hebben onlangs een prachtige collectie films uit begin jaren 60 gekregen, met heel bijzonder materiaal van lokaties en plekken die bijna niet op bewegend beeld in onze collectie voorkomen. Deze unieke beelden nemen u mee terug in de tijd.

Dordrecht in de jaren '60

We hebben onlangs een prachtige collectie films uit begin jaren 60 gekregen, met heel bijzonder materiaal van lokaties en plekken die bijna niet op bewegend beeld in onze collectie voorkomen. Op deze unieke beelden ziet u het vervoer in die tijd. Te voet, per auto of trein of..met het pontje!

Dordrecht in de jaren '60

We hebben onlangs een prachtige collectie films uit begin jaren 60 gekregen, met heel bijzonder materiaal van lokaties en plekken die bijna niet op bewegend beeld in onze collectie voorkomen. We nemen u mee terug naar de Dordtse middenstand van die tijd en een fenomeen van alle tijden…window-shoppen!

Dordrechtse zwemclub Merwede 1962

We hebben onlangs een prachtige collectie films uit begin jaren 60 gekregen, met heel bijzonder materiaal van lokaties en plekken die bijna niet op bewegend beeld in onze collectie voorkomen.

IJspret

IJspret in 1953 bij de Dordrechtsche sneeuw- en ijsclub

Het Dordrecht van 1925

Ga met ons mee terug naar Dordrecht in 1925.

Het Dordrecht van 1976

Op het Kromhout was het Leger des Heils gevestigd. Het prachtige gebouw werd gesloopt, tot verdriet van velen.

Sinterklaasfeest in 1969

Sinterklaas kapoentje, intocht van Sinterklaas in 1969 in clubhuis De Boei, Zeehavenlaan, Dordrecht.

Sinterklaasfeest in 1970

Sinterklaas kapoentje, Sinterklaasfeest in 1970 in clubhuis De Boei, Zeehavenlaan, Dordrecht.

50 jaar Korfbalvereniging Regenboog

50-jarig bestaan van Korfbalvereniging Regenboog 1929 – 1979

Bleyenhoek

Ga mee naar de Bleyenhoek in de zomer van 1975.

Carnaval

Kijk hoe carnaval in Dordrecht in 1977 werd gevierd.

Schaatstrailer

Een trailer van een schaatsfilm afkomstig uit Zuid Beijerland, januari 1982.

 

 

Sluit het Verborgen Museum